DRUŽINSKI SEMINAR V OSRČJU TRIGLAVSKEGA NARODNEGA PARKA, 15. do 18.9.2022

V času od 15. do 18. septembra smo za starše in uporabnike pripravili seminar za družine. Za tokratno destinacijo smo izbrali Gorenjsko in sicer kraj, ki je poznan po oazi miru in neokrnjeni naravi – Bohinj in sicer v Eco hotelu v Bohinjski Bistrici, kateri se ponaša se z notranjim dekorjem iz naravnih materialov in čudovitim panoramskim pogledom na Julijske Alpe.
Na pot smo krenili v dopoldanskih urah. Med potjo smo se ustavili na krajšem počivališču pri Radovljici, kjer smo se posladkali s pristnimi krofi, katere je kot vedno priskrbel naš David pri pekarni Kljun, za kar se mu zahvaljujemo. Prvi dan smo po kosilu in krajšem počitku starši prisluhnili predavanju zastopnici za pacientove pravice gospe Cvetke Jurak, katera nam je do podrobnosti predstavila Zakon o pacientovih pravicah in sicer kakšne imamo pravice kot pacient , kot uporabnik zdravstvenih storitev pri vseh izvajalcih zdravstvene dejavnosti, postopke uveljavljanja teh pravic, kadar so te kršene  in s temi pravicami povezane dolžnosti. Med tem časom pa so se naši uporabniki do solz nasmejali ob gledanju animirane komedije Peter Zajec v hotelski kinodvorani.
Petek dopoldan je bil ponovno rezerviran za predavanje, tokrat na temo Pregled spreminjajoče se zakonodaje. Dobri dve uri nam je do podrobnosti vse novosti predstavila direktorica Zveze Sožitje – ga Mateja De Reya. Da so ta čas kar se da s pridom izkoristili, so se naši fantje in dekleta pomerili v tekmovanju bowlinga. Na koncu so bili zmagovalci vsi. Popoldan je sledil ogled Muzeja Avsenik v Begunjah. Muzej Avsenik, ki se nahaja v sklopu gostilne Avsenik v središču Begunj, predstavlja razvoj in zgodovino narodno-zabavnega Ansambla bratov Avsenik. Legenda slovenske narodno-zabavne glasbe, Slavko Avsenik in njegov starejši brat Vilko Ovsenik, sta utemeljitelja zvrsti glasbe, ki jo danes posnemajo mnogi ansambli v Sloveniji in po svetu.
 V njuni rojstni hiši so razstavljeni izvirni inštrumenti glasbenikov in obleka, ki jo je Slavko Avsenik nosil na koncertnih odrih ali naslovnicah albumov. Na ogled so številna priznanja in nagrade, ki jih je Ansambel bratov Avsenik dobil za zasluge na področju glasbe in promocije Slovenije, ter zlate, platinaste in diamantne plošče za številne prodane plošče.
 Novost v muzeju so interaktivne točke, kjer si lahko zavrtite skladbe in video posnetke iz različnih obdobij Ansambla bratov Avsenik. V zgornjem nadstropju je predstavljena družinska zgodba Avsenikovih ter stanovanje z opremo z Avsenikove domačije.
Tretji našega bivanja na Gorenjskem smo se z avtobusom zapeljali do Bohinjskega jezera , kjer smo se povzpeli na ladjico Triglavska roža ter se z njo zapeljali po največjem slovenskem jezeru – Bohinjskem jezeru. Med vožnjo smo prisluhnili lokalnemu vodiču, ki vam je povedal marsikaj o jezeru in njegovi okolici ter bogati zgodovini Bohinja. Poseben pogled na gore, ki obkrožajo jezero ter igra svetlobe, barv, oblakov in senc na gladini se vam bo zagotovo zapisala v nepozaben spomin. Da bi izkoristili vsak trenutek za ogled lokalnih znamenitosti, smo se popoldan odpravili še v Staro Fužino in si ogledali Planšarski muzej. V muzeju je ohranjena prvotna sirarska delavnica z velikima vzidanima sirarskima kotloma in prešo za oblikovanje hlebov sira. Razstavljeno je originalno sirarsko orodje in pribor ter predmeti, ki so jih uporabljali planšarji pri svojem delu v planini. Na ogled je tudi lesen planšarski stan z notranjo opremo s planine Zajamniki iz leta 1849. Privoščili smo si tudi kratek sprehod ob Bohinjskem jezeru.
 Zadnji dan je bil namenjen bolj ali manj počitku, saj smo se po kratkem sprehodu in kosilu odpravili prosti domu. Žal nam ves čas bivanja na Gorenjskem vreme ni bilo najbolj naklonjeno, ampak naše dobre volje ter pozitivne energije nam ni pokvarilo niti mihasto deževno in hladno vreme. Dobre volje in z novimi prijetnimi ter lepimi spomini ob razigrani družbi smo si ob prihodu v Koper zaželeli ponovno snidenje čez leto dni na naslednjem družinskem seminarju.
Tekst in fotografije: Sadko Mezgec
Več fotografij si oglejte v “fotogaleriji”.