MEDNARODNI DAN INVALIDOV IN OSEB S POSEBNIMI POTREBAMI

Na predvečer mednarodnega dneva invalidov in oseb s posebnimi potrebami, katerega obeležujemo 3. decembra po vsem svetu, je Mestna občina Koper in Koper zdravo mesto v protokolarno-prireditveni dvorani Sv. Frančiška Asiškega organizirala v ta namen kulturno obarvanim programom z naslovom Odprti oder . Obeležitve sta se udeležila tudi župan Mestne občine Koper Aleš Bržan in podžupan Janez Starman ter koordinatorka projektnega sveta Koper zdravo mesto Olga Franca.
Obiskovalci so si lahko v sklopu prireditve  kot prvo v dvorani sv. Frančiška Asiškega lahko ogledali razstave fotografij, plakatov, brošur in slik ter likovnih in fotografskih del. Priznani umetniki Društva paraplegikov Istre in Krasa pa so prikazali tudi slikanje na platno z usti.
Pester kulturni program pa se je nato nadaljeval s predstavitvami  Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Koper in številnimi glasbeno-pevskimi nastopi članov društva Downov sindrom Slovenija Andreje Lazar in Alena Šoštarja ter dveh učencev glasbene šole Cirque Lee Sirk, Eve Hrvatin in Jake Sevška. Seveda brez naših fantov in deklet tudi tokrat ni šlo. Najprej so se predstavili judoisti in judoistke inkluzivne sekcije Judo kluba Koper. Predstavili so se z borbenimi veščinami, ki jih ta šport nudi. Z velikim navdušenjem pa so številni obiskovalci pospremili naše folkloriste in pevski zbor, kateri so vsem povabljenim s plesom in petjem pričarali kulturo Slovenske Istre. Po besedah organizatorja naj bi prireditev v bodoče postala tradicionalna, kar se v društvu Sožitje že sedaj veselimo ponovnega snidenja z našimi vrstniki.
Tekst in fotografije: Sadko Mezgec
Še več fotografij si lahko ogledate v “fotogaleriji”.

Župan Mestne občine Koper Aleš Bržan

Folklorna skupina Obalnega društva Sožitje

Folklorna skupina Obalnega društva Sožitje

Pevski zbor Obalnega društva Sožitje

Judoisti in judoistke inkluzivne sekcije Judo kluba Koper

Obiskovalci v dvorani Sv. Frančiška v Kopru


PREDNOVOLETNO SREČANJE

In prednovoletno srečanje je za nami. Ob pomoči glasbenika Bučar Leona smo preživeli prelep večer. Ob njegovi muziki ni manjkalo plesa in petja. V bogatem zabavnem programu smo si ogledali zanimive plese in se nasmejali ob izvajanju humorističnega skeča. Ni manjkal niti nastop harmonikarja.
Uvodni govor je imela predsednica Obalnega društva Sožitje Darja Černac in nam povedala naslednje:
Draga dekleta in fantje, spoštovani starši, skrbniki, spremljevalci, člani društva Sožitje in prijatelji!
Hvala, da ste se našega tradicionalnega prednovoletnega srečanja udeležili v tako velikem številu. Letos nas je v tej dvorani 217. To pomeni da nam je skupaj lepo in se radi družimo.
Posebej pozdravljam predsednico Zveze Sožitje Branko Perne in direktorico Matejo De Reya. Tudi vama hvala, da sta prišli.
V letošnjem letu smo veliko delali, se družili in tudi veliko novega spoznali. Izvedli smo vse načrtovane projekte in še veliko več. Poleg utečenih krožkov, delavnic, rekreacijskih aktivnosti, seminarjev in strokovnih ekskurzij smo tudi veliko nastopali. Končno se nam je odprla pot in smo s folklorno skupino ter pevskim zborom potovali po Sloveniji in po Hrvaškem.
Izmed 52 društev, ki so včlanjeni v Zvezo smo med najbolj aktivnimi. Tudi naši uporabniki temu pritrjujejo, saj se v velikem številu in z veseljem udeležujejo naših dejavnosti.
Najbolj me veseli, da smo letos v naše društvo sprejeli veliko novih članov, novih prijateljev. Zahvaljujem se jim, da so spoznali, da naše društvo dobro deluje in zato število članov narašča.
Zahvaljujem se tudi delavcem Gostinskega centra, da nas vsako leto z odprtimi rokami sprejmejo in se pri njih zelo lepo počutimo.
Srčna hvala vsem spremljevalcem, računovodkinji Tjaši, izvršnemu odboru, prostovoljcem in vodjem dejavnosti. Brez vas, našega društva ne bi bilo.
Želim vam en lep večer in upam, da bomo tudi v novem letu veliko skupaj, utrjevali prijateljske vezi in tkali nove.
Sedaj pa vabim k mikrofonu predsednico Zveze Branko Perne in direktorico Matejo De Reya.
Po njunem nagovoru in zahvali predsednice Darje za njune lepe besede je vsem zaželela dober tek, saj je sledila odlična večerja.
Sredi plesa, petja in kramljanja so se ugasnile luči. Navdušenje je pritegnila velika, s svetlečimi svečami okrašena, prelepa torta. Ni bila samo lepa ampak tudi zelo, zelo okusna. Ne smemo pozabiti tudi na bogat srečolov.
To je bil kratek opis našega prednovoletnega srečanja. Nekaj trenutkov s srečanja si lahko ogledate v fotogaleriji.
Tekst in fotografije: ET

1

2

2

3


MESEČNI KOLEDAR DECEMBER 2023

December, zadnji mesec leta 2023. Že prvi dan meseca decembra se dobimo na prednovoletnem srečanju kjer ne bo manjkalo zabave, petja in veselja. Tudi želodčki bodo potešeni z bogato večerjo. To bo tudi priprava na veselo decembrsko dogajanje.
Najprej bodo folkloristi in pevci nastopili v Kopru v dvorani sv. Frančiška ob obeležitvi svetovnega dneva invalidov, nato folkloristi v Avditoriju Portorož ob 70. obletnici osnovne šole Elvira Vatovec Strunjan, sledi prednovoletni izlet v adventni Beljak in Celovec, nato pohod do Izole in ogled novoletnih lučk, vmes pa še vaje judoistov, kegljanje in fotografski krožek.
December zaključujeta dva praznika, Božič ter Dan samostojnosti in enotnosti. In čisto ta zadnji decemberski dan je Silvester, ko ob novoletni jelki čakamo, da odbije polnoč in zakorakamo v novo leto 2024. Sledijo čestitke, poljubčki in želje po zdravju, uspehu, toplini, sreči, ljubezni, nasmehu, veselju, miru, radosti, toploti … in … in … naj kar vsak doda svoje želje.
SREČNO 2024!
Tekst: ETFOTO POHOD

V soboto 18.11.2023 smo v okviru fotografske delavnice (društvo Sožitje obalnih občin – VDC Koper) izpeljali FOTO POHOD. Krasno vreme je bilo idealno za izpeljavo foto delavnice v naravi. Zapeljali smo se do zaselka Kocjančiči nad Svetim Antonom, od koder smo se odpravili na pohod po jesensko obarvani okolici.
Tokratni poudarek je bil predvsem  v iskanju zanimivih podrobnosti v gozdu, v vaški arhitekturi in v naravi nasploh. Spoznali smo kakšno oviro lahko predstavlja podrast in slaba svetloba v gozdu in kako to vpliva na iskanje in slikanje zanimivih detajlov, ter na kakovost posnetih trenutkov.
V Kocjančičih nas je pričakal Aleš Marušič, profesionalni snemalec in ljubiteljski mikropivovar.  Najprej nam je odprl vrata pivovarne, da smo jo lahko posneli.  Potem se je prelevil v odličnega predavatelja in motivatorja, ter nas podučil kako uporabljati svetlobo, nam predstavil skrivnosti kompozicije in kako se osredotočiti na zanimive detajle.
Več fotografij si lahko ogledate v “fotogaleriji”.
Tekst: Aleš Scheriani
Fotografije: udeleženci foto pohoda

1

2

3


KUHARSKA DELAVNICA

Na kuharski delavnici, dne 21.11.2023 smo pekli žepke s šunko in sirom. Vsak udeleženec si je naredil iz listnatega testa svoji rožico in žepek. Na koncu smo se skupaj še malo poveselili in posladkali saj se, na kuharski delavnici, ponovno vidimo šele po novoletnih praznikih.
Res nam je bilo lepo in komaj čakamo ponovnega srečanja.
Več fotografij si lahko ogledate v “fotogaleriji”.
Tekst in fotografije: Zdenka Poženel


NASTOP FOLKLORISTOV IN PEVCEV V PULI

Na povabilo društva »Udruga roditelja osoba s kombiniranim smetnjama u psihofizičkom razvoju Istarske županije – Pula« sta v sredo, 15.11.2023, folklorna skupina in pevski zbor nastopila na Hrvaškem v Puli. Udeležila sta se “Srečanja prijateljstva Pula”.
Srečanje je bilo res prijateljsko. Naša folklorna skupina in pevski zbor sta požela velik aplavz. Zelo lepo je bilo srečati se s starimi prijatelji. Prijateljstvo, ki traja res že dolgo. Zato velika hvala za čudovit sprejem in prelepo nepozabno druženje. Spet se vidimo.
Po srečanju je sledil sprehod po Puli, kosilo in kavica. Pozno popoldne pa odhod proti domu. V avtobusu ni manjkalo petja in veselja.
Spodaj si lahko ogledate posnetka z nastopa naših folkloristov in pevcev.
Tekst: ET
Nastopa posnel: Miran T.

 


KUHARSKA DELAVNICA

Škoda, da ne morete probati naših današnjih specialitet. Spekli smo odlične čevapčiče in hrenovke. Niso bili samo odlični, hrenovke so bile tudi lepe. Oboji so kar klicali, da jih pojemo in nam želeli dober tek. Za finiš pa še palačinke z Nutelo. Fantazija!
Na koncu smo bili vsi zadovoljni predvsem pa naši želodčki. Ni kaj, postajamo prave kuharice in kuharji. In kar je najvažnejše, imamo se super!
Vse to smo počeli na kuharski delavnici, 24.10.2023.
Tekst in fotografije: Zdenka Poženel


MESEČNI KOLEDAR NOVEMBER 2023

November, predzadnji mesec v letu. To je mesec, ko rjavi listi pokrijejo tla in tako se narava pripravlja na zimski počitek. Novembra moramo v omari poiskati zimska oblačila saj lahko zima že pokaže svoje kremplje. Ne pozabimo tudi, da je potrebno že novembra začeti s pripravami na hitro bližajoči se veseli december.
Mi ne zamujamo. Prednovoletno zabavo Obalnega društva Sožitje z večerjo, plesom in presenečenjem, organiziramo že 1. decembra. Srečanje je namenjeno dekletom in fantom društva, njihovim staršem, sorodnikom, prijateljem in prostovoljcem. Ne zamudite s prijavami, ki jih do 15. novembra zbira Zvezda.
Vse ostale aktivnosti društva v mesecu novembru si lahko ogledate v spodnji tabeli ali v koledarju, ki ga najdete na vstopni strani. Izpostavimo, da poleg vseh standardnih krožkov, treningov, delavnic in vaj, nas v novembru čakata še foto pohod in pohod v Ankaran, folklorno skupino in pevski zbor pa nastop v Puli.
Narava naj se kar pripravlja na zimski počitek. Mi ostajamo zelo živahni, tako kot v vseh predhodnih mesecih.
Tekst: ET
(Čisto majhen popravek: na dnu spodnje tabele je naveden datum 25.10. 2023, mišljen je seveda 25.11.2023. Se opravičujemo.)

KLUB STARŠEV – STROKOVNI VODENI OGLED V “GORIŠKA BRDA”

V soboto, 21.10.2023 se je Društvo Sožitje Obalnih Občin, v okviru kluba staršev, potepalo po Goriških brdih. Čeprav je bilo napovedano slabo vreme nas je spremljal sonček. Ogledali smo si zelo veliko zanimivih stvari. Na primer: Sabotin Park Miru, Gonjače, Šmartno, Biljana in za zaključek smo se ustavili ob mogočnem Solkanskem mostu.
Zelo smo bili veseli prelepega izleta, predvsem skupnega druženja, tako da smo domov odšli polni čudovitih vtisov.
Tekst in fotografije: Darja Černac
1

1

2

2

3

3