PRAZNOVANJE DNEVA KULTURE V LJUBLJANI

Tudi vreme je počastilo praznik kulture: bil je čudovit, topel in sončen dan.
Zapeljali smo se v Ljubljano, da bi si ob dnevu odprtih vrat ogledali Narodno galerijo Slovenije, kjer hranijo vse najpomembnejše slovenske likovne umetnine.
Ogledali smo si veliko kipov in slik, od zelo starih iz 15. in 16. stoletja do novejših iz 20. stoletja. Najbolj so nam bile všeč slike impresionistov in sodobnih umetnikov. Tudi kipi so zelo lepi. V preddverju galerije stoji tudi originalni Robbov vodnjak, ki je nekoč stal pred Magistratom.
Kasneje smo se sprehodili po stari Ljubljani ter si ogledali Tromostovje in spomenik Franceta Prešerna. Nato smo prehodili Trubarjevo ulico, polno trgovinic in lokalov. Po Zmajskem mostu smo prišli na Plečnikovo tržnico, ki je bila zaradi praznika nenavadno prazna. Navdušil nas je Mesarski most, na katerega zaljubljenci pripenjajo ključavnice v upanju, da bo njihova ljubezen trajala večno. Občudovali smo tudi najnovejšo sliko mladega Franceta Prešerna, ki je bila razstavljena v izložbi male galerije ob poti na Kongresni trg. Ta največji ljubljanski trg je poln zanimivosti: sedež Univerze, Filharmonijo, kip emonskega patricija in park Zvezda. Nekateri so se spomnili, da so nekoč na njem nastopili s folklornim plesom.
Tekst: Nives
Fotografije: udeleženci izleta

1

2

3

4

5

6