OGLED KOPRSKIH KULTURNIH ZNAMENITOSTI, 8.2.2019

Na Prešernov dan, kulturni praznik smo se odločili, da obiščemo:
  • Pokrajinski muzej Koper in sicer Muzejsko galerijo – Nazaj v prihodnost – kaj me dediščina uči; Dan odprtih vrat konservatorsko-restavratorske delavnice; Nakit ostane – Dediščina naš nadragocenejši nakit;
  • Koprski zvonik oziroma nekdanji mestni stolp je čudovita razgledna točka, iz katere smo videli bližnjo in daljno okolico Kopra. Pod nami so kot na dlani Pretorska palača, Foresteria in Armeria, Loža, palača Pizzarello-Palma, Luka Koper, trg Brolo, stavba RTV Slovenije in mnoge druge znamenitosti. V daljavi se skrivata Žusterna in Ankaran. Do vrha zvonika nas pripelje 204 stopnic. Celotna višina stolpa je 54 metrov, na višini 43 metrov pa lahko občudujemo razgled. Zvonik je bil nekoč romanski utrdbeni objekt. V zvonik so ga spremenili v obdobju od 15. do 17. stoletja in od takrat služi v liturgične namene.
  • Ogledali smo si tudi Etnološko zbirko, ki je predstavljena v beneško-gotski hiši na obrobju mesta, na nekdanjem trgu Sv. Petra, danes Gramšijevem trgu. Zbirka predstavlja materialno in duhovno kulturo prebivalstva slovenske Istre, Brkinov in Čičarije ter Gornjega Krasa od 17. stoletja dalje.