POHOD BELI KRIŽ – FIESA – PIRAN

Bila je prekrasna sončna sobota. Zbrali smo se pred klubsko pisarno in se odpeljeli na Beli Križ. Od tud naprej smo pešačili po pohodni poti v Fieso.
V Fiesi napis “Jezeri” opozarja na naravni spomenik. Jezeri, ki ležita čisto blizu obale sta obrasli s trstičjem. Obe jezeri imata skupno površino okoli 2 ha. Nastali sta kot posledica odkopa gline za potrebe nekdanje opekarne. Malo jezero je sladkovodno in globoko do 6,5 m. Večje je globlje, doseže pa globino do 9 m. Kljub neposredni bližini morja zaradi gline podtalnica ni prodrla v jezero. Zaradi posebnih naravnih razmer sta jezeri z okolico postali zanimiv življenjski prostor različnih rastlinskih in živalskih vrst, predvsem pa okoli dvajset redkih in ogroženih vrst kačjih pastirjev. Leta 1989 sta bili jezeri uvrščeni v inventar najpomembnejše naravne dediščine v Sloveniji in z občinskim odlokom razglašeni za »naravni spomenik.

Fiesa

Pot, ki obkroži mesto, vam Piran predstavi v prav posebni luči. To mesto je resnično fotogenično iz vsake perspektive. Pot je nadvse slikovita, nezahtevna in le tu in tam rahlo strma.

Pohod tik ob morju

Pogled na prelepi Piran

Privoščili smo si krajši postanek in dobro kavico. Pot smo nadaljevali z ogledom Tartinijeva trga ter se po drugi strmi poti vrnili na Beli Križ.

Kavica

Tartinijev trg