VIKEND SEMINAR ZA UPORABNIKE V CŠOD RADENCI – BELA KRAJINA

V okviru vseživljenjskega učenja je društvo Sožitje obalnih občin organiziralo, od 26 do 29. maja 2023, štiri dnevni vikend seminar v CŠOD Radenci – Bela krajina.
V petek, 26. 5. 2023, smo se z avtobusom odpeljali proti Beli krajini. Med potjo smo naredili dva postanka. Prvi postanek je bil pri Postojni na kavi, drugi pa pri gostilni pred Kočevjem, kjer imajo mini živalski vrt z mini kozicami in medvedi. V Radence smo prispeli okoli 11. ure, se namestili po sobah in odšli na kosilo. Po popoldanskem počitku smo odšli do reke Kolpe, kjer smo se udeležili raftinga. Oblekli smo nepremočljive čevlje, rešilne jopiče in varnostno čelado. Razdelili smo se v tri čolne, vzeli vesla v roke in veslali proti toku. Doživetje je bilo enkratno. Veslanje proti toku je bilo naporno, vendar se je izplačalo, saj smo nazaj grede uživali in se prepustili toku. Za konec smo celo prečkali brzico. Po večerji smo se družili ob košarki, glasbi in plesu.

V soboto, 27. 5. 2023, smo se po zajtrku odpeljali proti Adlešičem. Tam smo si ogledali muzej na prostem – Šokčev dvor Žuniči. Sprejela sta nas Boris in Tončka v tradicionalnih belokranjskih oblačilih. Pokazala sta nam obdelavo lanu in konoplje od stebla do platna, poskusili smo sveže pečeno belokranjsko pogačo, se fotografirali oblečeni v ovčje krzno in si ogledali notranjost kmečke hiše. Po kosilu in popoldanskem počitku smo se peš odpravili do Spodnjih Radencev, kjer smo se ustavili ob alpakah, mini kozličkih, oslih in ponijih. Po tem smo si privoščili kavico in kratek sprehod ob Kolpi. Po večerji smo se zavrteli ob glasbi.

V nedeljo, 28. 5. 2023, smo se odpeljali v krajinski park Lahinja. Lotili smo se dolgega sprehoda med polji pšenice, vse do Nerajskih lugov skozi podest (močvirnat predel, ki si ga ogledaš na lesenem podestu, po katerem prideš do ptičje opazovalnice) in končali pri izviru reke Krnice. Po kosilu in počitku smo si ogledali fotografije, prejeli priznanja in zahvale ter dan zaključili z glasbo in plesom.
V ponedeljek, 29. 5. 2023, smo po zajtrku pripravili prtljago in se odpeljali do VDC Črnomelj. Tam smo si ogledali kratko predstavo o nastanku imena Črnomelj, si ogledali VDC in nakupili tam narejene izdelke. V sklopu VDC smo si ogledali še njihov čebelnjak ter njihovo bivalno enoto. Postregli so nam z belokranjsko pogačo in pijačo. Na poti do obale smo se ustavili ob cesti in pojedli sendviče ter se za tem ustavili na kavi.
V Koper smo se vrnili okoli 16. ure.
Tekst in fotografije:  Špela Tolmajnar in Nika Klanšek
Več fotografij si lahko ogledate v »fotogaleriji«.